معرفی
تشخیص
برای تشخیص Fatty Liver، آزمایش خون میتواند یکی از روشهای مورد استفاده قرار گیرد. در آزمایش خون، بررسی شاخصهای مختلفی انجام میشود که میتواند نشانگر وجود چربی در کبد باشد. برخی از شاخصهای مهم شامل سطح آلانین آمینوترانسفراز (ALT)، آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و نسبت AST به ALT میباشند. افزایش سطح این آنزیمها و نسبت AST به ALT ممکن است نشانگر وجود آسیب در Fatty Liver باشد. برای تأیید تشخیص، ممکن است پزشک بررسیهای تکمیلی دیگری نیز انجام دهد مانند سونوگرافی کبد یا بیوپسی کبد.
مراحل بیماری
کبد چرب را میتوان به چندین مرحله تقسیم کرد بر اساس شدت تجمع چربی در سلولهای کبد. مراحل Fatty Liver شامل مرحله استئاتوهپاتیت غیرالکلی (Non-Alcoholic Steatohepatitis یا NASH)، فیبروز کبد (Fibrosis) و سیروز کبد (Cirrhosis) میشوند.
مراحل درمان
درمان Fatty Liver بستگی به مرحله و شدت بیماری دارد. در مراحل اولیه، تغییرات در سبک زندگی میتواند مفید باشد. این تغییرات شامل رژیم غذایی سالم، کاهش وزن در صورت چاقی، و ممانعت از مصرف الکل است. همچنین، ممکن است پزشک مکملهایی مانند ویتامین E و سلنیوم تجویز کند.
در مواردی که بیماری به مراحل پیشرفتهتری مانند NASH، فیبروز و سیروز کبد رسیده باشد، درمان ممکن است شامل داروهای خاص و در برخی موارد ترمیم کبد با عمل جراحی یا پیوند کبد باشد. در این موارد، مشورت با یک تیم پزشکی متخصص در بیماریهای کبدی ضروری است.
منبع
- دکتر دکتر، ، نی نی سایت، 2024.
- دکتر معمارصادقی